Formulari de cerca

14 de Octubre de 2020
L’Ajuntament d’Aldaia edita dos opuscles sobre la història del vestit de valenciana
Els treballs s’integren en la Col·lecció Llotgeta de Patrimoni Local del MUPA

No és fàcil seguir el fil de la costura històrica del vestit de valenciana i la seua transformació en el vestit de llauradora i de fallera que coneguem hui. La indumentària tradicional ha patit adaptacions, transformacions i afegits segons el context històric i les influències polítiques i socials de cada època.

Per a esbrinar sobre esta qüestió, l’Ajuntament d’Aldaia publica dos títols: La novel·lesca història del vestit de valenciana  i El vestit tradicional des d’altres mirades. Una excel·lent investigació de l’historiador indumentarista Vicent Ferrandis Mas en la qual ens il·lustra sobre l'existència de dos vestits totalment diferenciats. Un el que podríem dir històric i que va ser el que veritablement van portar les dones valencianes en el passat, i un altre és el que al llarg de les últimes generacions s'ha anat gestant fins a convertir-se en el típic de valenciana i de fallera. El treball, que es publica en dos volums, va desfilant amb acurada erudició la madeixa de la vestimenta tradicional valenciana.

Vicent Ferrandis, veí d’Aldaia, és membre fundador de l’Associació Valenciana de Indumentaristes (AVI). És un dels principals experts en la matèria, un erudit que ha dedicat la seua vida a la investigació i la divulgació de la indumentària valenciana i les seues tradicions. Ferrandis no ha perdut l’ocasió per aclarir interpretacions errònies sobre el vestit de valenciana, i com a investigador i soci de l’AVI fa algunes recomanacions sobre l’ús de la indumentària tradicional valenciana, tot reivindicant que les  comissions falleres vetlen perquè en la festa s’utilitze la indumentària fallera i valenciana tradicional. L’obra, que abraça un àmbit d’investigació regional, ens fa comprendre millor –al detall i minuciosament– la vestimenta tradicional de valenciana emprada a Aldaia.

Col·lecció Llotgeta

Per a investigar i conèixer millor el patrimoni cultural d’Aldaia, fa un anys l’Ajuntament va enllestir la «Col·lecció Llotgeta de Patrimoni Local». Una iniciativa que ve a cobrir un buit investigador en relació als elements patrimonials que configuren la identitat d’Aldaia. El format elegit de la col·lecció és l’opuscle, un llibre divulgatiu il·lustrat d’extensió reduïda. El nom de la col·lecció fa al·lusió a l'edifici on s'ubica el MUPA, la Casa de la Llotgeta, tot destacant el paper del museu no sols com espai expositiu i de conservació, sinó també com a mediador amb la societat a través de la investigació activa del patrimoni local.

Fins al moment s’ha publicat en la col·lecció estudis sobre la tradició artesanal dels palmitos, l’art en l’Església de l’Anunciació i els altres edificis religiosos d’Aldaia, els fumerals de les rajoleries i la intervenció arqueològica realitzada en l’edifici de l’Antic Ajuntament. La col·lecció continua amb els títols de Vicent Ferrandis Mas sobre la vestimenta tradicional valenciana.