Activitats : Exposicions temporals

Portada > MUPA > Activitats > Exposicions temporals > El MUPA mostra una visió europea de diferents cultures del món en l'exposició gràfica «La cara dels altres»
Cartel_ExpoAltres copia
12/05/2016

El MUPA mostra una visió europea de diferents cultures del món en l'exposició gràfica «La cara dels altres»

L'exposició està formada per reproduccions de gravats, dels segles XVIII i XIX, de la col·lecció particular de l'escriptor i antropòleg valencià Joan Francesc Mira.
DSC08354
DSC08355
DSC08356

L'anomenada crisi dels refugiats a la Unió Europea (UE), on milers de persones que fugen de la guerra, la fam i la misèria es juguen la vida intentant entrar en l'opulenta Europa, és un bon moment per a reflexionar sobre la interculturalitat, els drets humans i la visió que tenen els europeus de gents d'altres cultures del món que toquen les portes d'Europa demanant asil i ajuda humanitària. Refugiats frustrats i impotents davant la política de por a l'estranger i tancament de fronteres dels governs europeus. Dues cares, dues visions dels uns i dels altres.

Sempre ha siguts així? Què canvia d'aquesta imatge actual de pors i prejudicis entre europeus i gents d'altres continents respecte a la de segles passats? Si vols descobrir-ho vine al MUPA. L'exposició "La cara dels Altres. La imatge dels pobles 'exòtics' a l'Europa dels segles XVIII i XIX", es pot veure en la Sala de la Llotgeta del MUPA entre els dies 15 d'abril i 31 de maig. Es tracta d'una mostra itinerant, cedida pel Museu Valencià d'Etnologia, integrada per 93 reproduccions de gravats, dels segles XVIII i XIX, de la col·lecció particular de l'escriptor i antropòleg Joan Francesc Mira.

Els dibuixos ofereixen la visió europea d'altres cultures del món a través d'escenes de la vida quotidiana, costums i indumentària. "La cara dels Altres" presenta l'ideari exòtic generat pels viatgers europeus a terres d'Àsia, Amèrica i Àfrica durant els segles XVIII i XIX plasmat en la col·lecció de gravats de Mira. 

En paraules del mateix Joan F. Mira, "es tracta d'una història fascinant: la història de com construir la cara i la imatge dels 'altres', quan no tenien màquines per fixar-la. Potser els nostres besavis dels segles XVIII i XIX projectaven també qui sap què fantasies. No sempre és el 'bon salvatge' o el 'salvatge brutal' que apareix dibuixat en els gravats”. Una exposició molt gràfica acolorida i visual, amb un alt contingut intercultural que paga la pena visitar.