Activitats : Activitats didàctiques

Portada > MUPA > Activitats > Activitats didàctiques > Aldaia s'integra a l'agrupació «Museus de l'Horta»
portadeta
26/05/2016

Aldaia s'integra a l'agrupació «Museus de l'Horta»

Està formada pels museus d'Alaquàs, Aldaia, Manises, Paiporta, Paterna i Torrent. El MUPA celebra Dia Internacional dels Museus amb una iniciativa conjunta dins de «Museus de l'Horta» dedicada als paisatges culturals i enceta el programa "El palmito del trimestre". Més de 170 persones visitaren el MUPA el passat dia 22 en la celebració del Dia Internacional dels Museus.
20160522_114152
20160522_114414
20160522_114723
20160522_120906
El plamito del trimestre

El Més de 170 persones visitaren el MUPA el 22 de maig en els actes de cleebració celebrava del Dia Internacional dels Museus. La Unió Musical d'Aldaia va amenitzar la celebració alhora que es mostrava «El palmito del trimestre» i s'estrenava la nova gama de merchandising per a la promoció del museu i del nou tríptic del MUPA en el qual es fa un acurat recorregut per la Col·lecció Permanent del museu.

La ciutadania d'Aldaia i visitants de fora del municipi van poder gaudir de la interpretació festívola i alegre a càrrec de la Fanfàrria de la Unió Musical d’Aldaia (UMA), realitzada en la balconada del MUPA, juntament amb l'actuació del sextet de vent-fusta de la mateixa agrupació musical a la planta baixa del museu d'Aldaia. Als visitants se'ls va obsequiar amb un detall de la nova línia de merchandising del MUPA.

 

«El palmito del trimestre»

A més, el MUPA ha encetat una nova iniciativa anomenada "El palmito del trimestre", que commemora el lema d'enguany «Museus i Paisatges Culturals», partint del paisatge representat en els palmitos. S'ha elegit un palmito del segle XX d'Abanicos Pelufo. El ventall està compost per un varillatge de nacre calat i burinat. La seua originalitat radica en què el país està pintat a doble cara. En una part presenta una escena de barques de vela llatina solcant l’Albufera; i en l’altra reprodueix el quadre El tribunal de las aguas del pintor Bernardo Ferrandiz. El Tribunal de les Aigües de és una institució que agrupa les séquies del Túria, entre elles la de Quart-Benàger, que du les seues aigües a l'horta d'Aldaia a través de la Séquia del Comuner. Aquesta peça estarà exposada en una vitrina especial del MUPA fins a mitjans de juliol.

 

Nou tríptic informatiu del MUPA

A més a més, els visitants van poder contemplar també el nou tríptic informatiu trilingüe del MUPA (editat en valencià, castellà i anglés) en el qual es fa un recorregut per l'exposició temporal del museu, dividida en 7 espais museogràfics distribuïts en la planta baixa i primera planta de la Casa de la Llotgeta. Gràcies als cedents i donants de palmitos i peces relacionades amb l'artesania del ventall el MUPA disposa d'una col·lecció única a Espanya de gran qualitat històrica i artística

 

«Museus de l'Horta» es presenta en el MUPA

Igualment, en el MUPA es va presentar el novedós tríptic «Museus i Paisatges Culturals», una activitat conjunta organitzada per l'agrupació «Museus de l'Horta» formada pel Museu del Castell d'Alaquàs, el MUPA, el Museu de Ceràmica de Manises, el Museu de la Rajoleria de Paiporta, el Museu de Ceràmica de Paterna i el Museu Comarcal de l'Horta Sud Josep Ferrís March. «Museus de l'Horta» vol visualitzar i valoritzar el patrimoni valencià a través dels museus.

Cada un dels sis museus participants han elegit un tema concret del paisatge cultural de la comarca. Així, el Museu Comarcal de l'Horta Sud de Torrent parla del secà a l'horta, l’agricultura transformadora del paisatge del secà, partint de l'almàssera d'oli que hi ha al museu. La temàtica del Museu de la Rajoleria de Paiporta gira al voltant dels fumerals com a element consubstancial del paisatge industrial de la comarca. De fet, la seu del museu paiportí és l'antic rajolar de Bauset. Per la seua banda, el Museu del Castell d'Alaquàs ha elegit el propi edifici com a emblema públic, perquè el castell ha marcat el paisatge d'alaquaser al llarg de la història, com a l'eix a partir del qual ha crescut el poble d'Alaquàs de manera col·lectiva.

En el cas del MUPA, com s'ha dit, el protagonista és el paisatge representat en els ventalls amb un ventall d'Abanicos Pelufo, que enceta el programa “El palmito del trimestre”. Així mateix, el Museu de Ceràmica de Manises, partint de la façana de l'edifici "L'Art" (antiga fàbrica de Juan Bautista Huerta Aviñó), dedica el seu espai a la ceràmica aplicada a l'arquitectura. Finalment, el Museu de Ceràmica de Paterna fa referència a l'aigua i el fang al voltant del Túria, riu històricament unit al municipi. En el seu terme es troben els assuts de les séquies de Moncada, Quart, Tormos, Mislata i Mestalla, que van jugar un gran paper en l'activitat terrissera medieval i moderna a Paterna.