Activities : Temporary exhibitions

Portada > MUPA > Activities > Temporary exhibitions > El Gremi de Mestres Palmiters atorga el Premi Amic dels Palmitos a Francesc Colomer i Empar Marco
lona anima artesana mupa
19/07/2018

El Gremi de Mestres Palmiters atorga el Premi Amic dels Palmitos a Francesc Colomer i Empar Marco

L'entitat lliurarà els guardons el 19 de juliol en el MUPA en reconeixement al paper de l'Agència Valenciana de Turisme i À Punt en la difusió l'artesania i la cultura valenciana. L'entrega dels premis es farà en el transcurs de la Nit de l'Artesania del Palmito, que enguany ret homenatge a tot el sector palmiter en la Fira de l'Artesania del Palmito i en l'exposició col·lectiva «Ànima artesana». L'espectacle de dansa «Célula», fet en l'aire sobre la paret del campanar de l'església de l'Anunciació, completarà una nit on les arts escèniques posen el colofó a la festa.
lona anima artesana mupa

El dijous 19 de juliol, a partir de les 20.00 hores, el Museu del Palmito d’Aldaia (MUPA) acollirà els actes de la Nit de l’Artesania del Palmito 2018, que enguany va per la seua quarta edició. Una activitat organitzada pel Gremi de Mestres Palmiters de València en col·laboració amb l’Ajuntament d’Aldaia. Enguany, la celebració està dedicada als artesans i artesanes del ventall d’abans i d’ara  que han fet possible que el palmito valencià siga un producte artístic i utilitari de reconegut prestigi nacional i internacional.

La festa dels palmiters comença a les vuit de la vesprada amb Fira de l’Artesania del Palmito, que estarà activa fins a les 24.30 hores. Davant de les portes del museu, en la intersecció dels carrers Església i Major, s’instal·laran vuit tallers d’artesans i artesanes que realitzaran demostracions en directe dels treballs de calar, gravar, entelar, pintar, confecció del varillatge, cosir lluentons i adornar  ventalls, i fins i tot de restauració de peces singulars. Tot açò coronat amb tallers lúdics de pintura de palmitos per a xiquets i xiquetes.

A les 21.00 hores les arts escèniques entren en acció. Enguany hi ha un espectacle especial. Es tracta de l’actuació de dansa “Célula”, a càrrec de la companyia Subcielo, que ballarà en l’aire sobre la façana principal del campanar de l’església de l’Anunciació. Una actuació plena de sensacions i alhora visual i harmoniosa que farà gaudir el públic assistent. Subcielo oferirà dos passades, la primera a les 21.00 h i la segona a les 24.00 h.

En el interval d’aquestes dos actuacions, a les 22.30 hores tindrà lloc l’entrega dels Premis Amic i Amiga dels Palmitos, que anualment concedeix el Gremi de Mestres Palmiters a personalitats destacades que en el seu treball difonen el sector l’artesanal valencià. Enguany les persones guardonades són Francesc Colomer (Subsecretari Autonòmic de Turisme i Director de l’Agència Valenciana de Turisme) i Empar Marco (directora general de la Corporació Valenciana de Mitjans de comunicació, À Punt). Amb aquests premis el Gremi de Palmiters vol reconèixer el treball de À punt i de l’AVT en la difusió i promoció del sector artesanal i de la cultura valenciana.   

Exposició  “Ànima artesana”

Si l’artesania té ànima, sens dubte els palmiters se’n duen la palma. Actualment hi ha 26 empreses de palmitos actives a la Comunitat Valenciana, setze d’elles ubicades a Aldaia, i encara hui el sector ocupa més d’un centenar de treballadors i autònoms que realitzen diverses parts del ventall. I és precisament aquest treball el que homenatja l’exposició col·lectiva de palmitos “Ànima artesana”, en la qual el gremi ret homenatge als artesans del passat i del present que han mantingut viu l’art del ventall valencià. La mostra s’inaugura a les 23.15 hores per l’alcalde d’Aldaia, Guillermo Luján, i representants del gremi, i romandrà oberta en el MUPA del 19 de juliol fins al 23 d’octubre de 2018.   

El MUPA en la Ruta de Seda Valenciana

En el transcurs de la nit, també es podrà veure l’exposició “La Ruta de la Seda”, oberta en en el hall del MUPA del 19 de juliol fins al 23 d’octubre. És una mostra cedida per l’Agència Valenciana de Turisme que recentment ha integrat el MUPA en la marca turística “Ruta de la Seda de la Comunitat Valenciana”. El MUPA posseeix en la seua col·lecció permanent una mostra de 47 palmitos de seda de diversos països datats entre els segles XVII i XX.